Anti-alkohol kampanje gir både vinnere og tapere

Filed under: Øl Nyheter,Øl Verden |
Strenger salg av øl

Foto: Boaz Yiftach

Multinasjonale bryggerier og små kiosk eiere har allerede begynt å bite negler når de strenge restriksjonene på ølsalg kommer i 2013.

ikke alle frykter den nye loven like mye, mikrobryggeriene er de som forventes å få en lysende framtid.

Bryggeriene i Russland forbereder seg på det store sjokket etter at den nye loven som rammer ølsalget forventes å bli sluttført i løpet av sommeren. Da blir nemlig øl som en alkoholholdig drikke å beregne og dermed følger også begrensninger på salget. Dette kan komme som en overraskelse på de aller fleste øl drikkere i andre deler av verden og ikke minst her i Norge, men fram til nå har alkoholholdig drikke vært å betrakte som en hvilken som helst matvare i Russland. Noe som gjør det mulig å kjøpe eller selge øl med liten eller ingen restriksjoner på tid, sted eller alder.

Drikker øl isteden for brus

I løpet av de siste 15 årene har øl forbruket i Russland fire doblet seg ifølge Dmitry Dobrov, leder av Russia’s Union of Liquor Producers. Dette gjør den russiske øl bransjen til den tredje største i verden målt etter salg, etter Kina og USA. Russerne har utviklet en vane i de siste 10 årene der de har begynt å drikke øl istedenfor brus da det i praksis er lik pris (ca. 7 kroner pr flaske)

Fagfolk på rusmisbruk ser nå et voksende problem med alkoholisme blant tenåringer som et resultat av den liberale øl og reklame politikken det har vært på øl. I 2005 ble det innført et forbud mot å selge øl til mindreårige under 18 år. Kontrollen på dette forbudet har vært så elendig at forbruket hos 15 til 18 åringer fortsatt er stigende og at de aller fleste i denne aldersgruppen konsumerer øl. Bryggeriene har fryktet nettopp en slik lov som nå kommer og har i den forbindelse begynt å bli mere tilbakeholden i sine annonseringer, og har lanserte en kampanje for å støtte forbudet mot øl-salg til mindreårige. Men denne kampanjen viser seg nå å komme for sent.

Den nye restriksjonen som nå kommer fra 2013 er i hovedsak lik den vi for tiden finner i bruk i mange land i Europa og i USA. Salg av øl på gata vil bli helt forbudt, salg av brennevin vil bli forbudt om natten mellom klokken 23:00 og 8:00. Det vil ikke lenger være tillatt å drikke øl på offentlig steder, eller hvor som helst unntatt hjemme eller på restauranter. Men kanskje det viktigste, et totalforbud mot øl annonser – på tv og utendørs.

Øl ble ikke ansett som alkohol

For den vanlige Russer vil dette virke drastisk, spesielt i lys av det faktum at det på starter på 1920-tallet så ble ikke øl ansett som alkohol. På den tiden varierte alkohol prosenten i øl fra 1 prosent til 3 prosent og folk drakk små mengder bare for å slukke tørsten i varmen. Masseproduksjon av billig øl i Sovjetunionen begynte i 1970 da regjeringen ønsket å redusere forbruket av vodka. Innen den tid hadde alkohol prosenten i øl økt fra 3,2 prosent til 4,5 prosent, og kulturen hos forbrukerne hadde endret seg. Russerne kom nå sammen for å drikke om natten og de fortsatte å drikke til langt ut på morgenen.

På 1980-tallet lanserte Mikhail Gorbatsjov en anti-alkohol kampanje. Han brukte en enkel taktikk – han stengte de fleste vinprodusenter, vodka destillerier og Vinmonopol. Gorbatsjovs kampanje førte til at mellom 1985 og 1988, falt forbruket av alkohol i Sovjetunionen med cirka 27 prosent og den mannlige dødeligheten falt umiddelbart med 12 prosent.
Dagens myndigheter i Russland håper med den nye restriksjonen å senke forekomsten av alkoholrelaterte dødsfall. Ifølge World Health Organization, dør i dag én av fem mennesker i Russland fra alkoholmisbruk, sammenlignet med verdensgjennomsnittet for menn som er på 6,2 prosent.

Men den nye restriksjonen er også en stor trussel mot småbedrifter. Bare gatesalget av øl står i dag for om lag 25 prosent av alt ølsalg. Opora Rossii, en nasjonal organisasjon for små bedrifter, sier at eierne av kiosker vil miste ca. 40 prosent av inntektene sine og mange vil bli tvunget til å stenge, noe som strider mot uttalelser fra landets ledelse i støtte til små bedrifter.

Maksim Klyagin, en analytiker ved investeringsselskap Finam mener at de nye reglene ikke vil påvirke øl bransjen der hele 85 prosent styres av fem store internasjonale selskaper: Carlsberg, InBev, Heineken, Efes, og SABMiller. For de vil bare salget bytte til salg i butikk sier Klyagin.

Vadim Drobiz, direktør for Senter for føderale og regionale Alkohol studier tviler på at de nye reglene vil redusere forbruket av øl totalt sett. «Forbudet mot å selge øl på kiosker i Hviterussland ble innført for et og et halvt år siden og har ikke redusert øl forbruk, det har faktisk økt» sa Drobiz. «Og i Sverige og Finland som selger øl fra statlige monopol har ikke redusert alkoholforbruk i det hele tatt. I løpet av de siste 20 til 30 år har alkoholisme økt, «la han til.

Likevel viser en fersk meningsmåling at 10 prosent av russerne sier at de vil slutte å drikke og at ytterligere 17 prosent har tenkt å kjøpe mindre øl.

Økt vekst for mikrobryggerier

De eneste som nyter godt av den nye loven vil bli mikrobryggerier som har begynt å dukke opp overalt i de siste årene. I Tyskland og Tsjekkia står nå mikrobryggeriene for en stor del av forbruket. Også i de senere årene har russerne fått sansen for friskt øl, og etterspørselen for mikrobryggeri øl vil bare vokse. Men dette markedet er i stor grad avhengig av restauranter, som fortsatt er å beregne i sin spede barndom i Russland.
Den bransjen vil vokse etter hvert som inntektene øker, men for øyeblikket har ikke russere det for vane å gå på kafeer og restauranter regelmessig, sier en analytiker i Finam.
Anatoly Zhamaldinov direktør i Tinkoff bryggeri, mener det fortsatt er for tidlig å diskutere mulige fordeler av restauranter, ettersom det er en vanskelig administrativ barriere for å åpne en restaurant.
Likevel sier Shapkin, «Som et resultat av den nye loven, vil reklamen fra de store merker forsvinne og de små bryggerier vil ha en seriøs mulighet til å vokse.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *