Asia tenker resirkulering og panteautomater, hva med Norge?

Filed under: Media,Nyhetshjul |

Asia begynner å tenke resirkulering og panteautomater

Hong Kong begynner å tenke miljø og innfører panteautomater for sine mange millioner flasker og bokser. VI i Norge tenker å gå helt motsatt vei, vi vil ha bort systemet med at flaskene kan bli brukt på nytt og heller gå over til engangs flasker.

I 2004 gikk Regjeringen inn for å fjerne grunnavgiften på engangsemballasje for drikkevarer. Norges Naturvernforbund slår alarm og advarer om at dette kan ødelegge et av verdens beste ombrukssystemer, med en retur på 97-98%.

En ny runde om grunnavgiften vil garantert komme på nytt og alliansen som vil fjerne grunnavgiften med blant annet Coca-Cola i spissen er også klare til kamp. Men som tidligere håper man jo at fornuften og miljøet seirer over pengene.

Hong Kong

Litt fakta om gjenvinning:

I Norge blir det samlet inn 92 prosent av alle kjøpte bokser og 90 prosent av alle kjøpte flasker med pantemerke. I 2010 ble det pantet 326 millioner bokser og 94 millioner flasker med pantemerke. Det ga 5700 tonn aluminium til nye bokser og 3650 tonn plast til nye flasker og plastprodukter.

Totalt finnes det nær 600 forskjellige produkter på boks, og nær 800 forskjellige produkter på gjenvinnbare plastflasker med pantemerke. Panteautomatene aksepterer i tillegg nærmere 2000 forskjellige utenlandske bokser og flasker. Dette betyr at boksene og flaskene tas imot og gjenvinnes, men at det ikke utbetales pant for dem.

Å produsere en engangsflaske i plast krever dobbelt så mye energi som gjenbruk av en panteflaske. Forholdet er enda verre for aluminiumsbokser og glassflasker.

Gjenvinning gir riktignok utslipp fra innsamling, transport og vask, men klimabelastningen er langt høyere når alt skal produseres fra bunnen av.

Innsamlet PET blir i dag sendt til Sverige og Danmark, mens all aluminium sendes med tog til Frankrike for høyverdig gjenvinning. Flasker blir til nye flasker og aluminium blir til nye bokser

I Norge er det Norsk Resirk A/S som eier panteordningen for gjenvinnbar drikkevareemballasje i aluminium, stål og plast (PET) i Norge. Selskapet ble etablert i 1999, og eies av bedrifter og organisasjoner innen industri og handel. Selskapets mål er å sikre høyest mulig retur av pantebelagt gjenvinnbar drikkevareemballasje til lavest mulig kostnad og miljøbelastning.

kilde fakta: dn.no, no.wikipedia.org

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *