Bayer øl’et fra Dahls er 125 år

Filed under: Nyhetshjul,Tilbakeblikk |

Tilbakeblikk 1982

Selv om E.C. Dahls Bryggeri ble grunnlagt i 1856, tok det faktisk over et år før det første ølet kom på markedet. Selv om teknikken ikke var så velutviklet den gang, trengte man en viss tid til ombygging av Sukkerhuset, som allerede den gang hadde rukket å fylle 100 år. Dessuten måtte snekker Christopher Olsen få en viss

Opplæring før han tok fatt på oppgaven som bryggerimester. Han ble ansatt 29. februar 1856 med årlig lønn på 200 Spd og fri bolig og opplæring.

Bayer øl'et fra Dahls er 125 årOpplæringen foregikk først hos Schous Bryggeri i Christiania og under et kortvarig opphold i Hamburg. Ombyggingen av det gamle Sukkerhuset startet høsten 1856. Den første bryggerikjel ble bygget av kobberplater fra det gamle inventar. Men det største arbeid var tilbygging av nye kjellere øst for Sukkerhuset, og senere bygging av ølhall og ølutsalg over disse. Dessuten installasjon av dampmaskin og annet utstyr, til sammen 20.000 spd kostet ombyggingen, og et tilsvarende beløp ble innen utgangen av året benyttet til innkjøp av råvarer til driften.

Våren 1857 kom driften i gang og 15. mai kom de første produkter i handelen. Det var to typer flaskeøl eller søtt-øl – brunt og lyst samt pottøl. Prisen var 3 1/2 shilling pr. flaske.

Tyskland og spesielt Bayern preget utviklingen i bryggerinæring ut over på 1800-tallet. Verden over er det bryggerier, selv i andre områder av Tyskland som gir seg ut for å ha nær tilknytning til Bayern. Det står Bayersk øl på etiketter fra Canada til Colombia, fra New Zealand til Norge. Selv i Russland kalles en av ølsortene Rød Bavaria.

Men Bayerøl er ikke noe entydig begrep, kun en fellesbetegnelse på øl av bayersk avstamning. Sedlmayr Spatenbrau i München «oppfant», undergjæring i 1833. Teknikken var kjent i Bayern fra 1100-tallet, men ble først tatt i bruk etter et samarbeid med Louis Pasteur i studiet av gjæringsprosessene. Menge hevdet at det undergjærede ølet både smakte bedre og hadde lengre holdbarhet. I alle fall ble det raskt populært i Bayern.

Hvordan Bayerøl kom til Norge vet man lite om, men det blir hevdet at C.L. Schreiners Co’s bryggeri i Trondheim var først ute i Norge, allerede i 1839. I Danmark kom Jacob Christian Jacobsen i gang i 1846 etter ti års forsøk. Han startet byggingen av sitt bryggeri i 1847 og kalte det Carlsberg etter sin lille sønn Carl. Men først i 1873, da Tuborg ble grunnlagt, var dansk øl i ferd med å bli alminnelig akseptert. Sverige gjorde det enklere, man importerte en bayersk ølbrygger i 1842. Men først i 1875 ble det solgt like mye bayersk øl som overgjæret svensk øl.

Gjenoppdagelsen og videreutviklingen av undergjæringsprosessen var grunnlaget for at Münchner typen ble et begrep for all verdens øldrikkere. Münchner er det internasjonal aksepterte navn for et mørkebrunt, undergjæret øl som er maltet uten å være riktig søtt. I sin hjemby blir et slikt øl kalt dunkel, for å skille den fra det som i dag er mer vanlig, den gyllne lyse helles.

Så sent som i 1950 utgjorde Bayerøl over 20 prosent av ølsalget i Norge, mens Pilsnerøl og Bokkøl utgjorde henholdsvis 30 og 16 prosent. Pilsnerølets økende popularitet i etterkrigstiden har redusert de to mørke øltypene til et minimum. I dag utgjør de til sammen i underkant av 2 % av omsetningen. Mens Pilsnerøl har en frisk og noe bitter smak av humle, har Bayerøl en mer fremtredende maltsmak. Av noen også karakterisert som søtere og rundere.

E.C. Dahls Bryggeri lanserte Bayerøl 25. juni 1857, til en pris av 5 shilling med, og 10 shilling uten flaske. Prisdifferansen til søtt-øl skyldes sannsynligvis høyere produksjonskostnader.

Når E.C. Dahls Bryggeri feirer 125-årsjubileum to år på rad, har det flere grunner. Den viktigste er at de siste flaskene med Jubileumsøl forlater bryggeriet i løpet av april. En salgssuksess som har påvist at publikum gjerne ønsker et mer avrundet alternativ til Pilsnerøl. Men en suksess som viste seg vanskelig å holde i live i tider med reklameforbud. Man vil gjerne henlede publikums oppmerksomhet på at de som har lært å like Jubileums-øl, vil finne et absolutt brukbart alternativ i Bayerøl. For anledningen blir Bayerøl også tappet på 1/2-flasker, og begge typer vil bli prydet med ny etikett med grunnleggeren Erich Christian Dahls portrett og signatur.

De mest populære søkene:

One Response to Bayer øl’et fra Dahls er 125 år

  1. Pingback: Nyhet, Frydenlund Bayer -kraftigere øl, nå på boks | Drikkekultur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *