COCA-COLA ønsker å knuse verdens mest effektive resirkuleringsprogram

Filed under: Brus Verden,Mineralvann,Nyhetshjul |

Coca-Cola, verdens største selskap innen mineralvann prøver å torpedere et av verdens beste resirkuleringsprogram ved å gå til søksmål.

flaske

foto: nidarosfoto.no

Regjeringen i Australia har i et forslag ønsker om å legge en 60 øres pant på resirkulerbare plastflasker. Dette fikk Coca-Cola til å pøse penger inn i en misvisende kampanje for å stoppe dette forslaget. Heldigvis så seiret sunn fornuft og forslaget ble vedtatt, -Coca-Cola svarte med å saksøke den Australske regjeringen for ikke å stoppe forslaget.

Coca-Cola kjører lignende kampanjer over hele verden. Vi må bare prøve å overbevise Coca-Cola om å trekke seg tilbake fra sin anti-miljø lobbyvirksomhet ved å lage et globalt ramaskrik hver gang Coca-Cola prøver å nedkjempe resirkuleringsprogrammer på nasjonalt eller lokalt nivå.

Coca-Cola selger nesten 2 milliard flasker hver dag, og hvis disse flaskene ikke blir resirkulert vil dette bidra til å belaste miljøet på en helt uholdbar måte med enda mer forurensning. Hvis Coca-Cola virkelig ønsker på alvor å ta vare på miljøet må de begynne å støtte resirkuleringsprogrammer rundt omkring i verden og ikke bruke sine penger og krefter til å stoppe dem. Coca-Cola sier at de støtter resirkulering, de har til og med en egen nettside der de forklarer hvor mye de bryr seg. Men over hele verden, motsetter Coca-Cola offentlige programmer som oppmuntrer folk til å resirkulere plastflasker.

Resirkuleringsprogrammet i Australia som Coca-Cola nå saksøker er nettopp det vi har i Norge og det vil ikke belaste Coca-Cola med noen ekstra utgifter. I stedet vil forbrukeren betaler en ekstra pant på ca. 60 øre for hver flaske, som de kan få tilbake ved å resirkulere den brukte flasken. Coca-Cola hevder panteordningen er en ekstra skatt som gjør at omsetningen av Coca-Cola blir mindre. En slik pant ordning er ikke noe nytt, det er nå 44 land som har en lignende ordning i verden, og studier har vist at det ikke finnes noe bevis for det Coca-Cola argumenterer for. Coca-Colas korstog mot pant og resirkulerings ordninger er et rent anti-miljø tankegang – og konsekvensene vil bli enorme.

Kilde: sumofus.org

Nå arbeider Coca Cola i Norge systematisk for å knekke gjenbruksemballasjen. Argumentet er at resirkulering miljømessig er like bra. Dette viser at det sannsynligvis bare er første skritt. Knekkes gjenbrukssystemet viser disse internasjonale erfaringene at neste skritt trolig er å knekke hele systemet med pant

Man kan spørre seg selv om Coca-Cola egentlig har noe reelt ønske om at deres flasker i det heletatt trenger å havne i resirkulerings automater, men at de helle skal gå rett i søpla sammen med all annet avfall som forbrukeren kaster fra seg.

Vi i Norge reagerer ikke så kraftig på dette da vi ennå ikke har de samme problemene som mange andre land sliter med. Her i Norge har vi alle sammen oppvokst med å betale en pant som vi så får tilbake når vi leverer flasken, det er dette Coca-Cola vil forandre på. Her er det bare å si et klart og tydelig NEI, vi vil ha gjenbruksflasker – ikke engangsplast.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *