Den grønne hel flaska kommer og murer’n er historie

Filed under: Tilbakeblikk |

Tilbakeblikk April 1984

Grønn og lovende nyhet for alle ølvenner. Stor nok å dele med seg selv eller andre. Lett å bære, hensiktmessig å oppbevare, praktisk å servere, lettvint å åpne. Like høy som en vanlig brusflaske, men dobbelt så innholdsrik.

Å skilles fra gode venner er vemodig. Den gode, gamle helølflasken – populært kalt langpils, murer’n og mye annet har gjennom et langt liv skaffet seg mange følgesvenner. En epoke er over, en ny begynner. En lettere og mer moderne flaske er utpekt til tronfølger. Litt mindre ruvende men med samme voluminnhold. Utstyrt med praktisk skrukork.

15 Mars 1984 blir den å finne i butikkene. Frist for innlevering av «gamle» helflasker er satt til 1. juli

Murerpils

Murerpils eller murer’n (uttale: murærn) er en folkelig betegnelse i Norge på brune 0,7 l ølflasker av glass som nå er gått ut av produksjon.

[ad]Opprinnelsen er uttrykket murer, antakelig fra dansk, som betød 0,7 l bayerøl. Det het seg at bayerøl var «anbefalt av 400 norske murere», og var tidligere den mest solgte ølsorten. Uttrykket ble siden overført til helflaskene med pilsnerøl; murerpils er idag en mer utbredt betegnelse og uttrykket murer er mer knyttet til selve flaskestørrelsen.

Tidligere inneholdt en halvflaske øl 0,35 l, og en helflaske var på 0,7 l (så også for vin). Ølflaskene var brune og spesielt 0,7 l flasken var spesielt lange flasker av glass (som alle ølflasker). Det tilskrives en enkelt yrkesgruppe at før de startet dagens dont satte de til livs en murer, formodentlig for å få en myk start på dagen. Hvorvidt dette medfører virkelighet kan diskuteres, men betegnelsen har lenge vedheftet de lange ølflaskene.

På 1990-tallet fikk murer’n konkurranse av 1,25 l-flasker i brun plast, som av enkelte omtales som murerpils. Tidlig på 2000-tallet var plastflaskene, samt boksøl i ferd med å utkonkurere murer’n, og i dag er den helt ute av produksjon.

Det bemerkes forøvrig at mens murer’n er (forsøkt) erstattet av en større flaske, har småpilsen krympet noe og er nå på 0,33 l. Vinflaskene har derimot vokst litt, og er på 0,75 l for helflasker og 0,375 l for halvflasker

Kilde Murerpils: wikipedia.org

De mest populære søkene:

One Response to Den grønne hel flaska kommer og murer’n er historie

  1. Pingback: Roscoe’s, en ivrig hjemme brygger med flotte etiketter | Drikkekultur

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *