Hvorfor en noen vodka merker dyrere enn andre når de smaker det samme?

Filed under: Annen Drikke,Nyhetshjul,Vodka |

[ad#160]Noen gang lurt på hvorfor noen vodka merker koster mye mer enn andre, selv om de alle smaker nesten det samme?

Ikke all vodka er framstilt på samme måte. Men de aller fleste er blandet ned med vann til ca 40 % alkohol.

Noen vodka merker derimot er spesielle – så spesiell at de kalles super Premium vodka. Men hvor spesiell kan en vodka være fra en annen, når de er alle er laget i hovedsak av samme materialer og med nesten den samme destillasjon prosess, og smaker nesten det samme?

I motsetning til Scotch whisky, Cognac og tequila – som er styrt av et strengt regelverk for hvordan de skal framstilles, samt hva som er brukt til å lage dem. Det er så mange merker av vodka der ute, hvert merke proklamere for sin egen eksklusivitet og egenart: trippel destillert, diamant filtrert, eksklusive korn, organisk materiale, begrenset produksjon, super rent vann og slik fortsetter listen. Noen av dem koster også mye mer enn andre og kommer i vakre designet flasker som ikke ville ha sett så galt ut hvis de hadde vært fylt med eksklusive Cognac merke.

En av de beste sammenligninger mellom premie og normal vodka er «flaskevann og vann fra springen»

Og når vi snakker om vann, navnet «vodka» kommer fra det slaviske ordet for «vann» med god grunn. «Vodka inneholder vanligvis 40 % alkohol, noe som betyr at de øvrige 60 % er hovedsakelig vann og som da blir den viktigste komponenten i vodka, sier Chong Wai Keng, merke ambassadør for Moët Hennessy, som eier Vodka merke Belvedere.

Chong forklarte at vannet er mer viktig for vodka enn noe annet brennevin. Mens smaken av andre brennevin som whisky og konjakk er påvirket av eksterne kilder som tønnene de er modnet i, er vodka så ren og har så lite smak i den at den får de fleste av sine unike kvaliteter fra vannet.

Vodka

Råvarer

Råvarene som brukes som vodka base spiller også en stor rolle når du skille super Premium vodka fra andre. Noen bruker poteter eller rug, andre bruker hvete og til og med druer. Men det hele kommer ned til én ting: renhet.

«Et av de viktigste kriteriene for vodka er dens renhet, spesielt for Premium merkene sier Chong.» Det skal ikke være noen andre tegn eller smaken på det – når du vil ha et jevn, ren brennevin. Det avhenger veldig mye av hvilke råvarer vodka produsenten bruker.»

Mange Premium vodka merkers krav er å bruke bare en bestemt slags korn for å produsere sine produkter. Belvedere for eksempel, bruker ikke annet enn polsk Dankowskie Gold Rye, som kun dyrkes i visse deler av Polen. Også fra Polen bruker Chopin vodka kun et utvalg høy-stivelse av poteter kalt Stobrawa, mens Ciroc vodka fra Frankrike er avledet fra en meget ukonvensjonell kilde – druer som vanligvis brukes til å lage vin og Cognac.

«Regionale fabrikker bruker de råvarer som kan dyrkes i det aktuelle området, og bruker den lokale vannkilden. «Det er ikke at disse vodkas ikke er konsistent i forhold til kvaliteten på produktet, men det vil være små forskjeller i smaken. Ta øl, for eksempel. En Carlsberg du drikker i Malaysia er ikke det samme som en Carlsberg i København!»

Destillering og filtrering

Destillasjon betyr kondensasjon av alkohol, noe som skiller alkohol fra vannet. Noen vodka merker hevder å være trippel-destillert. Men at det å ha vært destillert flere ganger ikke betyr at du får en bedre vodka. Dette fordi du tar ut mye karakter fra alkohol hver gang du destillere den.

Belvedere vodka er destillert fire ganger, som er det optimale antall for Belvedere vodkaen.

«Hvis vi destillert Belvedere en ekstra gang, ville den smaker som vann med alkohol, uten særpreg i den. Hvis vi gjør det en gang mindre, da ville vi ha fått noen urenheter i den, sier Chong.

Smaker

Dette er litt vanskelig å tro, at de fleste vodkas smake det samme for en ekspert. Chong innrømmet at i motsetning til whisky eller Cognac, som har svært distinkte smak og karakteristisk – takket være eikefat som de modnes i – man må virkelig ha en trene nese og gane å differensiere subtile forskjeller i vodka.

«En ekspert ville trolig trenger å smake på en vodka rundt 50 ganger før han eller hun kan skille en Belvedere vodka fra en annen vodka, sier han.

De mest populære søkene:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *