Lysholmer spesialøl lanseres

Filed under: Nyhetshjul,Tilbakeblikk |

Tilbakeblikk 2. mai 1983

Lysholmer Spesialøl

[ad#120]Juleølet var knapt ute av tankene før E. C. Dahls startet bryggingen av sin nye øltype. Noe av hemmeligheten ved Juleølets popularitet er de spesielle råstoffer og den lange lagringen, hvor ølet modnes og opparbeider sin aroma.

Lysholmer Spesialøl er brygget av spesielt utvalgte råstoffer etter en gammel, vel prøvet bryggemetode. Nå ligger ølet og modner på lagertanker og blir bedre for hver dag. Men først i slutten av april blir det godt nok til å tappes på flasker, og den 2. mai skal det være i handelen og på skjenkestedene. Nå får øl elskere julaften to ganger i året.

På etiketten står det at ølet er vellagret, aromatisk med kraftig smak. Og smaken har intet til felles med Juleøl. Pilsnertype står det også, det betyr at det tilhører klasse to, men at smaken befinner seg et eller annet sted mellom Pilsnerøl og Eksportøl. De som er over sin første ungdom vil kanskje nikke gjenkjennende, var det ikke slik Pilsnerøl smakte før?

Lysholmer spesialøl lanseres 2 mai 1983Alle vet at E. C. Dahls feiret 125-års jubileum for noen år tilbake, noen vet kanskje at Bayerølet ble hedret for samme antall år i fjor. Forresten en formidabel suksess, med gamle Erich Christian Dahl på etiketten er salget nær fordoblet. Men nå er det Lysholmer Spesialøl det dreier seg om, en pilsnertype i tidens internasjonale trend. Også Pilsnerøl har E. C. Dahls brygget i over hundre år, med små justeringer etter hvert som smaken har endret seg.

Vi nevner dette fordi det tyder på at en del generasjoners erfaring er kommet det nye ølet tilgode. Sammen med moderne teknikk skulle det garantere et spesielt vellykket resultat. Lysholmer Spesialøl bærer i seg Juleølets hemmelighet, Pilsnerølets popularitet og Eksportølets smak.

Det siste er kanskje en sannhet med modifikasjoner, men ikke mer enn at de som foretrekker Eksportøl p.g.a. smaken, men er blitt skremt av statens glupende appetitt på avgiften for alle de burde Lysholmer Spesial øl representere et brukbart alternativ. Og det kan jo være en del siden avgiften ble nær fordoblet på tre år. Avgiften på Pilsnerøl steg «bare» med 70 % i denne perioden.

Også Lysholmer Spesialøl er blitt dyrere enn Pilsnerøl, men så ser det også langt mer eksklusivt ut. Med sin gullskimrende hatt vil Lysholmer Spesialøl bli en pryd for ethvert festbord. Når så hatten løftes av, glasset skjenkes i og vi smaker — da må vi innrømme at det er verdt sin pris. Tross statlig avgiftstørst, sommeren 1983 lover godt. Og den starter mandag 2. mai.

De mest populære søkene:

One Response to Lysholmer spesialøl lanseres

  1. Pingback: Lysholmer forandret øl-Norge | En blogg om øl

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *